Tips & Tricks to Book Cheap Flights

google-flights-tips-and-tricks-cheap-tickets
1. Use powerful flight search engines

Use aggregators to check airfares on many OTA sites (Online Travel Agencies) simultaneously. My favorites:

Once you have found the flights of your choice, make sure to double check the price on the website of the airline to ensure you are booking at the lowest price. Tip: Verify the price on the local website of the airline. (e.g. the Portuguese website version of a Brazilian airline might offer lower airfares than their English version!) Also keep in mind there might be extra charges for checked luggage, seat selection, credit card payments, etc…
Etihad Business Class Boarding Pass

2. Keep track of deals and promotions

Here’s how to keep track of the latest flight deals and promotions:

 • Sign-up for newsletters of airlines flying to your favorite destinations
 • Monitor frequent flyer forums FlyertalkVielvliegertreff
 • Follow twitter & facebook accounts of travel deal sites (enable notifications!)

Frequent flyer forums like Flyertalk are generally the first to report amazing travel deals (including error fares). The problem is the format in which the information is published which might be quite challenging for newcomers. Tip: use ITA Airline and Airport Code Search to better understand postings on frequent flyer forums. Note that you can also set email alerts for your preferred threads / sections on those forums. That way you get the latest deals automatically in your mailbox. For even faster notifications, follow travel deal sites on social media and enable push notifications for their Twitter accounts and Facebook pages. e.g SecretFlying on Twitter and Facebook.
Etihad-A380-First-Class-Apartment-5H

3. Work with an expert

Don’t have time to search for the cheapest flights? Let someone else do the work for you! The folks at FlightFox.com guarantee they will find you a cheaper flight, if not, you won’t pay a cent. They can also assist you with booking Business & First Class flights using both cash or miles. You can work with an expert from 50USD.

30 Comments on “Tips & Tricks to Book Cheap Flights

 1. Hi Bart, do you still recommend using Lifemiles? Is it possible to transfer m&m to Lifemiles?

  • Hi Michel, Lifemiles can still be a good offer when they are selling with > 150% bonus. Unfortunately, it’s not possible to transfer miles between Lifemiles and Miles and More.

 2. Beste Bart, ik volg met veel interesse jouw reislustig leven. Zelf zou ik enorm graag naar Zuid-Amerika gaan, vooral een sterke interesse voor Chili (eventueel in combinatie met Paaseiland) en Bolivia/Argentinië. Voor mijn zoektocht maak ik voornamelijk gebruik van Momondo en Google Flights. Toch geven ze me niet per se de indruk goedkopere prijzen weer te geven en de prijs is net dé reden waarom ik deze reis tot heden nog niet heb gemaakt. Heb je nog tips hieromtrent? En zou het nog mogelijk zijn om betaalbare tickets te vinden voor juli of is dat sowieso te laat? Een laatste iets dat mij opvalt: ik vraag me af hoe het komt dat het vaak extreem veel duurder is om aparte tickets te kopen (ipv retour) of om te beginnen en te eindigen op een andere plaats dan waar je vertrokken bent (bv. vliegen naar Buenos Aires en terugkeren vanuit Santiago).

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Hannelore

  • Hannelore,

   – De Belgische vakantieperiodes (Kerst-, Paas- en Grote Vakantie) zijn zowiezo duurder t.g.v. de economische wet van vraag en aanbod.
   – Verder moet je ook rekening houden met lokale feestdagen; bvb Chinees Nieuwjaar wordt op een andere datum gevierd dan ons Nieuwjaar
   – Je moet ook eens andere vertrekplaatsen dan Brussel ingeven in je zoekopdracht; bvb vertrekken vanuit Amsterdam of Düsseldorf (voor internationale vluchten), Eindhoven of Maastricht voor Europese vluchten
   – Of vraag eens prijzen op in andere munten door bvb prijzen in USD of GBP op te vragen

   Bart heeft duidelijk uitgelegd hoe prijszetting werkt, dus daar ga ik niet verder op in.

   Als ik nog één opmerking mag geven?
   Passagiers zouden moeten worden gewogen tezamen met hun bagage. Totaal gewicht per persoon (inclusief bagage) mag bvb 120 kgs zijn. Een meisje mag 60 kg mag dan 60 kg bagage meenemen, een man van 120 kgs mag geen bagage meenemen (tenzij bijbetaling)

 3. Hela Bart,
  Ik volg al een tijdje jouw site maar heb moeite om er aan uit te geraken aan al die miles and deals . In April van 22 tot 27 of 28 april willen we met twee naar Hong Kong vanuit Brussel. Tot nu hebben ze steeds met Economy Flex gevlogen van Lufthansa. Vrij duur maar blijkbaar met wat voordelen.
  Nu dacht ik voor zo’n vlucht dat Business class wel wat voordelen meer zou hebben, hoe begin ik hieraan om betere deals te krijgen? Want ik kan me indenken dat het prijsverschil tussen de twee, Econ Flex en Business, niet zo groot is.
  Dank voor de hulp.
  Patrick

 4. Bart,

  Reis jij eigenlijk altijd alleen ? We vroegen ons dat af met enkele vrienden 🙂

   • Ik ga er ook mee starten Bart, vind dit een super hobby. Ik heb nu een tijdje alles wat uitgekeken en klopt het dat je in het begin veel (en nu nog mss) in economy vloog ? Dit om de status miles wat op te trekken ? ik moet zeggen dat ik regelmatig via sites zoals secretflying en flynous deals zie voor economy, maar business class blijft toch vaak nog + 1000 euro (bijv deals momenteel van Qatar airways). Ik zou het heerlijk vinden om business class te vliegen, maar ik kan er niet omheen dat ik denk dat desondanks het allemaal misschien afgeprijsd is, toch nog een hobby is die (zeker in het begin) wat geld kost.
    Klopt dit ? of zie ik het verkeerd Bart ?

 5. Dag Bart,

  Mijn collega (cubaan) heeft me uitgenodigd om mee te gaan naar Cuba.
  We kunnen vertrekken in Brussel, maar een vertrek in frankfurt of bv nederland behoren eventueel ook tot de mogelijkheid… bij voorkeur een vlucht op 5-26 juli of een vlucht van 14 juli – 4 aug.

  via jetairfly betaalden we 2 jaar geleden 1330 euro per persoon (enkel de vlucht, het verblijf is bij zijn familie)

  we vermoeden dat dit dus een stuk goedkoper moet kunnen… enige tips ?
  beter nu boeken of nog wachten?

 6. Hey Bart, top site zeg!
  Wij willen in de kerstvakantie naar Cuba, nu heb ik al diverse sites bekeken (oa skyscanner) op zoek naar goeie deals, maar ik vind geen. Enige waar ik iets op vind is op tuifly, die vliegen rechtstreeks, wat ik pluspunt vind. Ik vind vluchten met tussenlandingen, maar die zijn niet eens goedkoper.
  Is april/mei te vroeg om al een vlucht te boeken eind december?
  Zou je airbnb betrouwen in Cuba?

  Met vriendelijke groeten
  Sandra

  • @Sandra : in Cuba kan je vaak terecht bij de locals zelf (Casa particular).

 7. Hi Bart, Great Blog! Would like to travel first class, to Singapore and Thailand from Miami or Fort Lauderdale in August, Any tips on where to look etc..
  Thanks

 8. Bart, in welke orde van grootte zou ik moeten bieden bij Brussels Airlines om een upgrade te bekomen (economy –>business)? In cash, want heb niet veel miles.
  Het gaat hier over een vlucht naar/van Dakar waarvan ik vermoed dat ze lang niet uitverkocht is want de huidige prijs in economy is erg laag.

  • Moeilijk in te schatten, maar ik zou het min. bedrag bieden tenzij je absoluut in Business Class wil vliegen. Alvast een super trip gewenst!

 9. Hallo Bart,

  Wij zouden graag naar Gambia gaan.
  Enig idee hoe we aan een goedkope vlucht zouden kunnen geraken ?
  Kunnen tuurlijk ook een package nemen (xx incl.hotel), is mogelijk goedkoper ?
  Mocht je tips voor Gambia hebben ? … ze zouden heel welkom zijn.

 10. At the moment I see cheap tickets if I pay by VIABUY Mastercard. I don’t have this one. Do you know a cheap website to pay by Amex or Visa Entropay?

 11. Hi Bart,
  just wondering but is there a particular reason why skyscanner dropped from your recommendations?

  • Johan, no particular reason, still a good search engine. I just wanted to keep the list of aggregators limited. Always a good idea to run the same flight search query on several aggregators + the local version (in-country) of the airline’s website once you decided which flight you want to book.

 12. Hey Bart. Im travelling to Cape Town soon and I just wondering if you had any car rental tips? How to get the best quality for value

 13. Hi Bart, we want to go to Las Vegas in August, do you have tips to book our flight?

  • Hi Jan, have you read the article in detail? I do mention SecretFlying.com 🙂 However, keep in mind they ‘borrow’ most information from sites like Flyertalk.com!

 14. If wanted to fly from belgium to melbourne in september, when should i book ly flight? Right now for the early bird discount or only 6 weeks in advance like you said in a previous post?

  • Hi Maarten, keep an eye on Qatar Airways. They regularly have great promotions to Australia. If you find fares under 900EUR roundtrip, you can book earlier. Qatar had an awesome business class deal to Melbourne back in January, ~1300EUR in business class from Oslo! Keep an eye on the Flyertalk Premium Fares thread too! http://www.flyertalk.com/forum/premium-fare-deals-740/ Enjoy planning your trip!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: